World White Web

human-hand-back-pichuman-hand-front

Att den vita normen dominerar, förvånar väl knappast någon. Men att den på webben är så totalt dominant trodde i alla fall inte jag.  Måste erkänna att jag heller inte reflekterat över det tidigare. Normer är ofta så djupt rotade i oss att vi ibland inte ens märker att de visar en skev bild av verkligheten. Därför är Johanna Burais kampanj så viktig.

Hon har genom sitt examensarbete på Beckmans designhögskola uppmärksammat hur vita sökresultaten är på Google. Sök på hand och du får upp idel vita händer. Hennes kampanj heter World White Web och syftar till att färglägga och ge en mer nyanserad bild av Google. En mänskligare bild.

Via kampanjsidan kan du dela händerna i sociala media och på bloggar, förhoppningsvis påverkas sökresultaten i framtiden.  Men det gör mer än så, det påverkar och uppmärksammar hur fast vi alla sitter i stereotyper och normer för hur vi tror att vi ska se ut och vara.  Förhoppningsvis blir det här en väckarklocka för dig och mig, och alla andra. En väckarklocka som gör att vi blir lite mer uppmärksamma på stela normer och gamla stereotyper.

 

Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s