Hållbart liv


Hållbarhet. Att hålla. Det hållbara samhället. Den hållbara planeten. Att leva hållbart. För att livet ska hålla länge. Naturen. Klimatet. Jorden. Den biologiska mångfalden. Att hitta hållbara lösningar är helt nödvändigt för att vi människor ska leva gott på vår planet under lång tid framöver. Det är utmanande, absolut. Men inte omöjligt.

Vi strävar efter att skapa hållbarhet i förhållande till vår livsstil. Hållbar energi, hållbar matproduktion, hållbara transporter och så vidare. Återvinna istället för att producera nytt. Om att lära oss mer om att leva mer hållbart. Anpassa livsstilen till mer hållbara lösningar. Allt det är viktigt och bra.

Men vi pratar inte så ofta om kärnan. Om det som förbrukar, producerar, äter upp. Om oss. Vi människor som är kärnan och roten. Hållbarhet för planeten måste börja med hållbara människor. Hur ska vi orka när vi sliter så? Vårt slitande ser olika ut beroende på var på planeten vi befinner oss så klart. Våra förutsättningar ser också olika ut och våra möjligheter. Och vi upplever vårt slit olika beroende på vem vi är.

Men tänk om vi som har möjlighet kan tänka oss att backa lite. Återhämta oss. Se oss omkring. Kanske behöver vi inte slita så mycket. När vi stannar upp kanske vi också kan ge oss möjlighet och utrymme till ett hållbarare liv. Ett tillvaro där vi inte drunknar i en stress som gör att de snabba, enkla lösningarna är det som får vardagen att gå ihop.

Jag tror nämligen att omställningen för en hållbar framtid börjar hos varje människa. Hållbara människor ger hållbart liv. Som ger oss en planet som håller längre. För ska vi klara av att hjälpa planeten måste vi börja konsumera mindre och då måste vi också ha kraft att underhålla det vi redan har. Får vi till exempel möjlighet att yrkesarbete färre timmar i veckan, ges fler timmar till att till exempel laga maten från grunden, laga en strumpa eller två. Eller bara vara och ladda en stund. Återhämta oss för att bli hållbara. För att orka.

Okej, jag är inte naiv. Fattar att utmaningarna är typ mer än gigantiska och sanslöst problematiska. Men vi måste ändå börja. Vi som kan. För tillsammans är vi ändå ganska många och en liten skillnad är bättre än ingen alls. En hållbar människa är en människa som hjälper planeten att hålla. Det börjar med oss.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: